Οδηγίες για της εκλογές, πως ψηφίζουμε, διαβάστε με προσοχή τα link κ' την τακτική!

Οδηγίες για της εκλογές, Οδηγίες για της εκλογές, Οδηγίες για της εκλογές, Οδηγίες για της εκλογές, Οδηγίες για της εκλογές, Οδηγίες για της εκλογές, Οδηγίες για της εκλογές,


Οδηγιες για ψηφοφορους κ' Εκλογες , Πόσο δίκιο έχω !!!!!!,
Kαινούργιο Σύνταγμα; ,Real-Democracy Το άρθρο μας.


Οδηγίες για της εκλογές, Οδηγίες για της εκλογές, Οδηγίες για της εκλογές, Οδηγίες για της εκλογές, Οδηγίες για της εκλογές, Οδηγίες για της εκλογές, Οδηγίες για της εκλογές,

Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Ο άγνωστος Χ των δημοσκοπήσεων

απο εδω
MONIMEΣ ΣTHΛEΣHμερομηνία δημοσίευσης: 06-08-11
undefined
Ο άγνωστος Χ των δημοσκοπήσεων

Του Κωνσταντινου Ζουλα / zoulas@kathimerini.gr

Υπάρχει μία ερώτηση στις δημοσκοπήσεις, που δεν δημοσιεύεται στις εφημερίδες. Οταν οι ερευνητές ρωτούν τους πολίτες «τι θα ψηφίζατε αν είχαμε εκλογές», αμέσως μετά κάνουν και το εξής συμπληρωματικό ερώτημα: «Είστε σίγουροι για την επιλογή σας;». Και το πράττουν για να διερευνήσουν τη λεγόμενη βεβαιότητα της ψήφου.

Ε, λοιπόν, ο λόγος που σας κοινοποιώ την άγνωστη αυτή λεπτομέρεια προκύπτει από ένα πρωτοφανές –την τελευταία 20ετία– φαινόμενο που καταγράφουν οι δημοσκόποι. Πριν όμως σας το αποκαλύψω, χρειάζεται μια μικρή παρένθεση.

Από τότε που διεξάγονται έρευνες, το ποσοστό των «δεδομένων» ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. στο «κρυφό» αυτό ερώτημα ουδέποτε έπεφτε κάτω από το 80%–85%. Ο λόγος ήταν απλός. Ακόμη και στις περιόδους κρίσεων για τα δύο κόμματα, ο σκληρός πυρήνας των ψηφοφόρων τους δεν δίσταζε να επιβεβαιώνει την προσήλωσή του. Οι υπόλοιποι κατέφευγαν παροδικά σε μικρότερα κόμματα ή απλώς απαντούσαν ότι είναι αναποφάσιστοι.

Ξέρετε ποιο είναι σήμερα το ποσοστό των ψηφοφόρων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που δηλώνουν σίγουροι ότι θα τους ξαναψηφίσουν; Μετά βίας φτάνει το 52–55%! Με απλά λόγια, οι μισοί ψηφοφόροι, ακόμη και από εκείνους που στις έρευνες ισχυρίζονται ότι θα ξαναεμπιστευθούν τα δύο κόμματα, απαντούν ευθαρσώς ότι δεν είναι καθόλου βέβαιοι ότι τελικώς θα το πράξουν.

Την άγνωστη αυτή «λεπτομέρεια» η Χαρ. Τρικούπη και η Συγγρού προσπαθούν να την αποκρύψουν. Διότι, απλούστατα, οι ερευνητές τη μεταφράζουν ως επιβεβαιωτική του γεγονότος ότι, αν προέκυπτε σήμερα ένα εντελώς καινούργιο κόμμα –και κυρίως από πρόσωπα εκτός του φθαρμένου πολιτικού συστήματος– θα μπορούσε κάλλιστα να διεκδικήσει ένα πανελλαδικό ποσοστό της τάξεως του 10 ή ακόμη και του 15%!

Μη με ρωτήσετε τι κόμμα θα ήταν αυτό και τι θα πρέσβευε – και οι ειδικοί δεν έχουν απάντηση. Υπάρχουν, ωστόσο, πολλοί αναλυτές που υποστηρίζουν πλέον πως αρκεί ένα σοβαρό εξωπολιτικό πρόσωπο με 4–5 ευκρινείς θέσεις ή ακόμη και ένας λαοπλάνος, για να μετατρέψει την αγανάκτηση του κόσμου σε εκλογικό ρεύμα που δεν θα έχει προηγούμενο την τελευταία 25ετία...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου