Οδηγίες για της εκλογές, πως ψηφίζουμε, διαβάστε με προσοχή τα link κ' την τακτική!

Οδηγίες για της εκλογές, Οδηγίες για της εκλογές, Οδηγίες για της εκλογές, Οδηγίες για της εκλογές, Οδηγίες για της εκλογές, Οδηγίες για της εκλογές, Οδηγίες για της εκλογές,


Οδηγιες για ψηφοφορους κ' Εκλογες , Πόσο δίκιο έχω !!!!!!,
Kαινούργιο Σύνταγμα; ,Real-Democracy Το άρθρο μας.


Οδηγίες για της εκλογές, Οδηγίες για της εκλογές, Οδηγίες για της εκλογές, Οδηγίες για της εκλογές, Οδηγίες για της εκλογές, Οδηγίες για της εκλογές, Οδηγίες για της εκλογές,

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Όχι μονο το Πασοκ ....

Την αποχή φοβάται το ΠΑΣΟΚ

Ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Του Κωνσταντινου Zουλα

Περισσότερο μια απροσδόκητη αποχή από τις κάλπες και λιγότερο το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών μοιάζουν να φοβούνται στην Ιπποκράτους, ενόψει της αυτοδιοικητικής μάχης του Νοεμβρίου. Το ενδεχόμενο να εκφράσουν οι πολίτες την απογοήτευσή τους διά της απαξίας τους από την εκλογική διαδικασία -όπως συνέβη στις ευρωεκλογές 2009- φαίνεται να επηρεάζει καταλυτικά και την επιλογή των προσώπων που θα διεκδικήσουν τις 13 Περιφέρειες της χώρας. Πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να δρομολογεί αρκετές εκπλήξεις, επιλέγοντας και κάποια πρόσωπα που δεν έχουν μέχρι σήμερα την παραμικρή σχέση με την κεντρική πολιτική σκηνή, αναγνωρίζοντας προφανώς ότι τυχόν επιλογές στελεχών από τον στενό κομματικό πυρήνα πιθανότατα θα λειτουργήσουν ως μπούμερανγκ για την κυβέρνηση.

Το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, δεν ανησυχεί για το αποτέλεσμα της κάλπης σε εθνικό επίπεδο. Στην Ιπποκράτους γνωρίζουν ότι οι διαφορές που πέτυχε το ΠΑΣΟΚ πριν από μόλις 10 μήνες είναι ανέφικτο να ανατραπούν. Πόσο μάλλον που η Ν.Δ. ουδέν σημείο ανάκαμψης εμφανίζει στις δημοσκοπήσεις. Και είναι αλήθεια ότι αν δει κανείς τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών σε περιφερειακό επίπεδο, θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να «κινδυνεύσει» κατ' ουσίαν μόνον σε 3 περιφέρειες. Δηλαδή στην Κεντρική Μακεδονία, τη Δυτική Μακεδονία και την Πελοπόννησο, όπου κέρδισε προ δεκαμήνου τη Ν.Δ. με διαφορά 2,23%, 1,54% και 1,38% αντιστοίχως. Σε όλες τις «υπόλοιπες», 10 περιφέρειες, το ΠΑΣΟΚ όχι μόνον επικράτησε, αλλά κατά κυριολεξία κατατρόπωσε τη Ν.Δ. Στην Περιφέρεια Αττικής κατέγραψε διαφορά 12,28%, στη Στερεά Ελλάδα 11,44%, την Αν. Μακεδονία - Θράκη 11,14%, τη Δυτική Ελλάδα 19,85%, το Ιόνιο 10,78%, το Βόρειο και Νότιο Αιγαίο 11,88% και 17,93% και την Κρήτη 32,59%! Μονοψήφια διαφορά από τη Ν.Δ. καταγράφηκε μόνον στη Θεσσαλία (5,05%) και την Ηπειρο (7,38%), αλλά και τα ποσοστά αυτά πολύ δύσκολα ανατρέπονται σε μόλις 10 μήνες.

Με τα δεδομένα αυτά, είναι εκ του πονηρού κάποια δημοσιεύματα που εμφανίζουν τάχα τους επιτελείς του ΠΑΣΟΚ να είναι ικανοποιημένοι αν κέρδιζαν 7 από τις 13 περιφέρειες, ενώ είναι επίσης προφανές ότι η προσοχή της Ιπποκράτους στρέφεται πρωτίστως στις τρεις «επικίνδυνες» περιφέρειες (Κεντρική, Δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησος). Σε αυτές δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αναζητούνται λύσεις ικανές να διεμβολίσουν τον χώρο της Ν.Δ. και σε αυτές πιθανότατα θα προκύψουν κάποιες από τις εκπλήξεις που λέγεται ότι ετοιμάζει ο κ. Γ. Παπανδρέου.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι μέσω των απροσδόκητων αυτών επιλογών προσώπων, ο πρωθυπουργός προσβλέπει εμφανώς να διεγείρει και το ενδιαφέρον των πολιτών για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή τους στις κάλπες, γνωρίζοντας ότι τυχόν νίκη του ΠΑΣΟΚ με αποχή που θα φτάσει το 40% ή και το 50% δεν θα αντιμετωπίζεται εύκολα μόνο με το γνωστό επιχείρημα ότι «το λάβαμε το μήνυμα»...

δειτε και το σχολιο απο "το μεγαλύτερο blog της Πόλης

Σχόλιο: Ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ας δούμε τι σημαίνει αποχή.

Εάν στην παρούσα φάση επικρατήσει ένα κύμα αποχής αντίστοιχο των ευρωεκλογών του 2009, θα έχει πολύ διαφορετικό πολιτικό αντίκτυπο από το καλοκαίρι 2009.

Στις Ευρωεκλογές τα πράγματα ήταν διαφορετικά δεδομένου ότι τα ποσοστά των κομμάτων μοιράστηκαν σε επιπεδο επικράτειας με βάση τους ψηφίσαντες. Μόνο οι ψήφοι των ψηφισάντων καθόρισαν το αποτέλεσμα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η αποχή που παρατηρήθηκε τότε να μην μετρήσει τελικά στην κάλπη καθώς οι έδρες μοιράστηκαν όλες με βάση τα ποσοστά που βγήκαν από αυτή. Η αποχή δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα και τότε η αποχή μετά την πρώτη εντύπωση αγνοήθηκε.

Σε αυτές τι εκλόγες το αποτέλεσμα μετρά τοπικά και αφορά πρωτίστος πρόσωπα σε μια περιοχή. Το σύστημα είναι πλειοψηφικό. Τυχών κύμα αποχής ψηφοφόρων πλήτει πρωτίστως πρόσωπα αυτά ενώ ταυτόχρονα θα δίνει bοnus στους αντιπάλους τους.

  • Αν παράδειγμα λόγω του Μνημονίου ο Υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής ΠΑΣΟΚ πέσει θύμα μιας υποτιθέμενης αποχής ψηφοφόρων ΠΑΣΟΚ, τότε με το πλειοψηφικό σύστημα ο Δεξιός θα νικήσει εύκολα βάφωντας αντίστοιχα το χάρτη Μπλε ή το αντίστροφο.
  • Αν παρατηρηθεί μαζική αποχή των ψηφοφόρων του Δικοματισμού τότε σε τοπικό επίπεδο θα κατέβει πολύ ο πήχης των αναγκαίων ψήφων για να εκλεγεί κάποιος Δήμαρχος. Αυτό ανοίγει το παιχνίδι στους Μικρούς Παράδειγμα: Σε ένα δήμο 60.000 ψηφοφόρων οι 35.000 απέχουν. Αν συμβεί αυτό τότε ο Δήμαρχος θα εκλεγεί αυτος που θα μαζέψει 17.500 ψήφους ενώ εναλακτικά θα χρειάζονταν 31.000.

Οι εκλογικές περιφέρειες αυτή την φορά είναι στεγανές και ο ψήφος στα πλειοψηφικά συστήματα είναι “άσπρος” ή “μαυρος”. Οι ψήφοι δεν αθροίζονται πανελαδικά παρά μόνο σε αυθαίρετες πολιτικές ερμηνείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου